Кркуша

Gobio gobio Linnaeus 1758 (Familija Cyprinidae)

Кркуша (Говедарица), обликом и изгледом тела, донекле личи на поточну мрену. Тело јој је издужено, вретенасто са релативно крупном главом и великим очима. За разлику од поточне мрене, кркуша има само један пар развијених брчића у угловима уста која су полудоња. Боја тела варира у зависности од средине, а најчешће је сива, зеленкаста или жућкаста. Дуж бокова тела налази се 6-14, а најчешће 10 тамних пега, величине ока. Ситнијим пегама су посута леђа, леђно и репно пераје. Тело је покривено релативно крупним крљуштима којих нема на грлу.

Распрострањеност

Кркуша насељава средње и горње токове река у већем делу Европе и Азије. У Градцу се среће углавном у доњем делу.

Раст

Обично нарасте од 8 до 14 цм и тада тежи до 80 г. Ретко се срећу примерци дужине тела око 20 цм и тежине 220 г. У просеку доживи старост 3-4 године, а ретко 6-7 година.

Спортско-риболовни значај

Кркуша нема већег спортско–риболовног значаја, мада је то једна од омиљених риба младих риболоваца почетника. Нарочито се успешно лови након кише, када се вода мало замути, те се из тих разлога чак и вештачки узгаја.

Риболовне дозволе

Дозволе за риболов се могу купити у просторијама Еколошког друштва Градац ,  у објекту Еколошког друштва Градац на Шареном платну, у Мушичарском клубу Но1 , у конаку Тетребовац или у чуварској служби.

 

Град Ваљево

Ваљево је град у западној Србији и седиште је колубарског округа. Налази се на просечној надморској висини од 185 м и од Београда је удаљен непуних 100 км.

 

Catch And Release

На целом току реке Градац важи режим Catch And Release (ухвати и пусти).

 

Контакт

Милош Мезин
Моб: +381 64 2860930
Славица Ранковић
Моб: +381 69 2210090

Search

Cookie Notice

This site uses cookies to ensure the best experience. By continuing to use this website, you agree to their use.