Липљен

lipljen banner

Thymallus thymallus (Familija Salmonidae)

Он је нова врста рибе у реци Градац и у исто време и једина алохтона врста ове реке. Липљен је риба која, у погледу квалитета ништа не заостаје за поточном пастрмком. Тело му је издужено, лако бочно спљоштено и покривено релативно крупним крљуштима. Глава је релативно мала, са малим устима, у којима су релативно мали, једва приметни зуби. Леђа су маслинаста или плавкасто – сива, бокови и трбух сребрнасти. По телу су расуте тамне пеге (нарочито у предњем делу), а на боковима постоје и уздужне пруге. Леђно пераје је велико и шарено са неколико паралелних низова тамних пега. У време мреста обојеност се повећава а на леђном перају се јавља наранџасто – црвени обруб. Иза леђног пераја постоји и мало масно пераје (као и код поточне пастрмке).

Живи у чистим, хладним и брзим рекама које су богате раствореним кисеоником. Липљен се храни воденим бескичмењацима (ларве инсеката, рачићи, мекушци) и инсектима који лете изнад или падају на површину воде. Ређе ће се на јеловнику липљена наћи млађ или икрадругих риба, као и његова.

Спортско-риболовни значај

Липљен представља врхунску спортско–риболовну атракцију, јер га је могуће уловити једино на вештачку мушицу и ретко на јако ситне варалице. Риболов липљена захтева изузетну вештину, спретност и стрпљење. Поред тога, ову врсту карактерише високо цењено и квалитетно месо.

Октобра 1986. године Градац је насељен са 3.000 комада липљена величине 10 – 12 цм (пореклом из Словeније). Прва испитивања прилагођавања и напредовања обављена су у августу 1987. године у организацији УЗРГ Градац и истраживачке станице Петница. Узимање узорака је обављено у атару села Дегурић. На основу свега изложеног може се закључити де се липљен био успешно прилагодио условима у Градцу.

Риболовне дозволе

Дозволе за риболов се могу купити у просторијама Еколошког друштва Градац ,  у објекту Еколошког друштва Градац на Шареном платну, у Мушичарском клубу Но1 , у конаку Тетребовац или у чуварској служби.

 

Град Ваљево

Ваљево је град у западној Србији и седиште је колубарског округа. Налази се на просечној надморској висини од 185 м и од Београда је удаљен непуних 100 км.

 

Catch And Release

На целом току реке Градац важи режим Catch And Release (ухвати и пусти).

 

Контакт

Милош Мезин
Моб: +381 64 2860930
Славица Ранковић
Моб: +381 69 2210090

Search

Cookie Notice

This site uses cookies to ensure the best experience. By continuing to use this website, you agree to their use.