GTranslate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

360° фото

panorama3 

Занимљивости

Клен

Leuciscus cephalus Linnaeus (Familija Cyprinidae)

Клен има вретенасто тело које је покривено крупним, тамно обрубљеним крљуштима. Леђа су му сиво–зелене до маслинасто–зелене боје, бокови сребрнасти, а трбух бео. Глава клена је релативно широка са великим устима. Грудна пераја су жућкасто – наранџаста а трбушна и подрепно, црвенкаста.

Распрострањеност

Клен насељава реке готово целе Европе а среће се у пастрмском, мренском ципринидном региону. Чест је и у језерима и акумулацијама. У Градцу се среће дуж целог тока, мада је у доњем току знатно бројнији него у горњем.

Раст

У нашим рекама најчешће се срећу кленови дужине од 20 – 40 цм и тежине од 300 – 1000 г што одговара узрастима од 4 до 10 година. Ретко достигну дужину од 60, или чак 80 цм и тежину око 4 кг. Такви примерци су стари између 15 и 20 година.

Репродукција

Кленови полно сазревају између 3 и 4 године. Плодност им се креће између 50.000 и 200.000 јаја по женки или у просеку око 45.000 јаја/кг телесне тежине. Мрест је пролећни (април – мај).

Исхрана

На јеловнику клена налази се храна и биљног и животињског порекла. Најчешћи елементи исхране су ларве инсеката, ракови, мекушци, мање рибе, алге и виша, акватична вегетација. Као и пастрмка радо ће узети и инсекта са површине воде, а неће заобићи ни ситнију жабу.