GTranslate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

360° фото

panorama3 

Занимљивости

Липљен

Thymallus thymallus (Familija Salmonidae)

Он је нова врста рибе у реци Градац и у исто време и једина алохтона врста ове реке. Липљен је риба која, у погледу квалитета ништа не заостаје за поточном пастрмком. Тело му је издужено, лако бочно спљоштено и покривено релативно крупним крљуштима. Глава је релативно мала, са малим устима, у којима су релативно мали, једва приметни зуби. Леђа су маслинаста или плавкасто – сива, бокови и трбух сребрнасти. По телу су расуте тамне пеге (нарочито у предњем делу), а на боковима постоје и уздужне пруге. Леђно пераје је велико и шарено са неколико паралелних низова тамних пега. У време мреста обојеност се повећава а на леђном перају се јавља наранџасто – црвени обруб. Иза леђног пераја постоји и мало масно пераје (као и код поточне пастрмке).

Живи у чистим, хладним и брзим рекама које су богате раствореним кисеоником. Липљен се храни воденим бескичмењацима (ларве инсеката, рачићи, мекушци) и инсектима који лете изнад или падају на површину воде. Ређе ће се на јеловнику липљена наћи млађ или икрадругих риба, као и његова.

Спортско-риболовни значај

Липљен представља врхунску спортско–риболовну атракцију, јер га је могуће уловити једино на вештачку мушицу и ретко на јако ситне варалице. Риболов липљена захтева изузетну вештину, спретност и стрпљење. Поред тога, ову врсту карактерише високо цењено и квалитетно месо.

Октобра 1986. године Градац је насељен са 3.000 комада липљена величине 10 – 12 цм (пореклом из Словeније). Прва испитивања прилагођавања и напредовања обављена су у августу 1987. године у организацији УЗРГ Градац и истраживачке станице Петница. Узимање узорака је обављено у атару села Дегурић. На основу свега изложеног може се закључити де се липљен био успешно прилагодио условима у Градцу.