GTranslate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Занимљивости

Зообентос

Ephemeroptera

Једнодневке, ред инсеката са преко 1.000 врста. Ларве (нимфе) живе у копненим водама где проводе и до 3 године, хранећи се детритусом, биљним деловима, ситним праживотињама и малим ларвама других инсеката.  Зрела фаза (имаго) живи од неколико часова до неколико дана, за које време положи јаја и угиба. Ларве одликују спољне шкрге на трбушном делу тела (абдомен) и, обично, три дуга израштаја на крају тела. Треба их разликовати од ларви вилиних коњица (Одоната), од којих неке врсте имају такође три израштаја на крају тела али они код представника овог реда представљају шкрге.


Plecoptera

Ред инсеката са око 2.000 врста. Одрасли живе у близини воде, док ларве живе у води где проводе 1-4 године. Ситнији облици се хране биљном храном, а крупнији су грабљивци. Ларве обично имају два дужа израштаја на крају абдомена, а шкрге су у облику чуперака са доње стране груди или у основи ногу.


Trichoptera

Ред инсеката са 2.700 врста. Ларве живе у води, а адулти у близини воде. Ларве у води обично проводе до једне године. Хране се различитом храном, а има и правих грабљивица.  Ларве многих врста граде врло карактеристичне кућице од различиотих материјала (песак, каменчићи, празне љуштуре мекушаца, биљни делови), а неке праве паучинасте мреже за лов хране.